Tips & Trix

FAQ

Hur monterar jag ljus på olika ytor?

Vi rekommenderar ytor att fästa på i våra instruktioner. Det är sten, kakel, marmor, stål och glas. En tumregel är att ju grövre yta desto mer ljusklister behövs. Blanka ytor såsom marmor, kakel, glas och spegel är oftast mer stabilt att fästa på än material med ojämn yta såsom sten, snäcka och berg. Viktigast är att du följer de instruktioner som finns tillsammans med dig produkt.

Hur tar jag enklast bort ljusklister från min ljusstake eller platta?

Det enklaste och bästa sättet att ta bort ljusklister på är antingen med vanligt hushållspapper eller en frottéhandduk. Blir det en yta hinna kvar så använd kokhett vatten och torka sedan bort. Vill du återanvända ljusklistret så använd med fördel FixCandleskrapan. Med hjälp av skrapan får man upp nästan allt ljusklister som man sedan kan återanvända på nya ljus.

Hur kan jag återanvända FixCandle på nya ljus?

Det är enkelt och miljövänligt att återanvända ljusklistret på nya ljus. Antingen använder du FixCandleskrapan eller en vanlig isskrapa om du har fäst ljuset på en plan yta. Dra skrapan längst plattan mot ljuset. Därefter kan du återanvända massan. Om du använder FixCandle i en ljusstake och vill ta bort massan kan du använda antingen FixCandleskrapan även här, alternativt en vanlig smörkniv i plast eller trä.

Hur vet jag att ljuset sitter fast?

Levande ljus är alltid farligt! När du har tagit rätt mängd ljusklister (minst en ärtas storlek) och vrider en kvarts varv fixeras ljusklistret mot ljus och yta/ljusstake och sitter då fast. Om du rört ljuset eller lyft det måste du göra om proceduren med vridningen. Säkrast är att låta ljuset stå orört tills det brunnit ner.

Vilka ytor rekommenderar ni att fästa FixCandle på?

I våra instruktioner återfinns rekommenderade ytor att fästa FixCandle på. Några utav dessa ytor är t.ex. sten, kakel, marmor, stål och glas. En tumregel är att ju grövre yta desto mer ljusklister behövs. Blanka ytor såsom marmor, kakel, glas och spegel är oftast mer stabila att fästa på än material med ojämn yta såsom sten, snäcka och berg. Viktigast är att du följer de instruktioner som finns tillsammans med din produkt.

Vad händer om man har råkat röra på ljuset efter fastsättning på platt yta?

Efter montering av ljus är det viktigt att de står utan att man rör det. Skulle positionen ändras så får du göra om proceduren enligt instruktion.

Kan ljuset brinna ner med FixCandle?

Om ljuset brinner ner smälter ljusklistret och försvinner.

Kan man laga ett trasigt ljus med FixCandle?

Ja, använd FixCandle för att limma ihop bitarna. Om veken är av kommer det att sluta brinna när det brunnit ner till lagningen.

Är det farligt att äta?

Man skall inte förtära ljusklistret.

Kan man använda FixCandle för att laga ljus som har gått sönder?

Det går att laga ljus som gått sönder med FixCandle.

Kan man använda FixCandle utomhus i solen?

Precis som med ljus skall FixCandle inte stå i direkt solljus. Ljusklistret smälter men återfår sin form igen vid ca 15-20 grader.

Kan man använda FixCandle i frost och kyla?

Det går att använda FixCandle i frost och kyla. Se till bara att fästa ljusen på ett rekommenderat och torrt underlag.

Kan man sätta ljus i vatten med FixCandle och vad händer när lågan når vattenytan?

Det går att använda ljusklistret i vatten men viktigt är att ta en rejäl klick ljusklister och förankra ordentligt INNAN vatten tillförs. När ljuset brinner ner till vattenytan släcks det.

Varför är vridningen på en kvarts varv så viktig då man sätter fast ljuset?

Det är vridningen som ser till att ljuset fastnar på underlaget, därav är detta moment i instruktionen det viktigaste. Om ljusets position ändras måste proceduren göras om.

Hur använder man FixCandleskrapan och varför?

Skrapan används för att på bästa sätt återvinna använt ljusklister så att du kan sätta det på ett nytt ljus. Genom att använda skrapan får du bort merparten av ljusklistret och du kan enkelt också torka bort resterna med hushållspapper.

Kan man ta ”för mycket” ljusklister?

Man kan inte ta för mycket ljusklister, däremot är det kanske inte är så snyggt om det flyter ut utanför ljuset.

Hur nära varandra kan jag placera mina ljus?

Det är samma regler som gäller som vid användande av ljusstake. Rekommenderat är 10 cm mellan ljusen.

Ni rekommenderar vissa ytor att fästa på. Innebär detta att ljusklistret inte fungerar på andra ytor?

Våra rekommenderade ytor vet vi fungerar och ger ett bra resultat. Ljusklistret fungerar på en mängd olika ytor och det är därför bara att testa sig fram. Var dock försiktig och testa på en liten yta först.

Kan man använda FixCandle för annat än fastsättning av ljus?

Det är bara fantasin som sätter stopp. Du kan använda FixCandle till all typ av lös inredning som du vill fästa.

Vad händer om min FixCandleprodukt har legat i stark värme i bilen och smält. Kan jag använda den ändå?

Du kan använda din produkt även om den smält. Låt den ligga svalt i ca 15-20 grader i 1 h så återfår sin ursprungliga form.

Finns det en sista datum för förbrukning av FixCandle?

Sista datum för förbrukning är 12 månader efter öppnande av förpackning.

Det känns krångligt att smeta ut en ärtas storlek med stiftet. Hur vet man att det är tillräckligt med ljusklister under ljuset?

Du får prova dig fram och tycker du att det är krångligt att ta det direkt från stiftet så kan du med fingrarna först rulla till en liten ärta.

Hur många ljus räcker ett FixCandle stift till?

Eftersom det är återanvändningsbart så räcker det till många ljus. Se till bara att det inte blir skräp i ljusklistret när du återanvänder det.

Av vilka skäl är produkten producerad i Sverige?

Vår strävan är att värna om miljön samt att erbjuda korta ledtider och snabba leveranser. Detta gör att vi vill att våra produkter skall vara närproducerade. En produktion i Sverige möjliggör även arbetstillfällen vilket vi vill uppmuntra.

När kan man köpa refill till FixCandlestiftet?

Det kommer att finnas refill till FixCandlestiften under våren 2016.

Varför är användning av FixCandle mer miljövänligt än användning av värmeljus?

Ljusklistret är återanvändningsbart och om ljuset brinner ner smälter ljusklistret och inga restprodukter behöver slängas i soporna. Värmeljus har vanligtvis de miljöfarliga aluminiumkopparna som måste sorteras och hanteras.

Vilka produkter har FixCandle i dagsläget?

FixCandlestift, ljushyvel, FixCandleskrapa, FixCandleljus, FixCandleplatta blank, FixCandleplatta kalksten.

Vad är FixCandle tillverkat av?

Plasthylsorna med skruv är gjorda av ABS plast och ljushyveln är gjord av PA6 30 % GF Vitamide. Innehållet är ett speciellt paraffinvax med mikrokristallinstruktur som är extra häftstarkt.

Jag vill sälja FixCandle, vart vänder jag mig?

Kontakta oss på [email protected]

Vår favoritljusstake

Vi älskar kalksten-, marmor-, och kakelplattor då det är snyggt, stilrent och enkelt att göra rent. Pratar vi traditionella ljusstakar är farmors antika ljusstake en absolut favorit. Förr gick den inte att använda den då hålen var alldeles för stora, men nu drar vi på rejält med ljusklister och då sitter ljusen som berget.